Езици

Меню

Почетни граждани на Гълъбово

Почетни граждани:

Димитър Бонев Митев – творческа биография на певеца

Димитър Бонев е роден на 26 април 1964 г. в Гълъбово, където преминава ранното му детство. Основното си образование получава в І ОУ „Св.Паисий Хилендарски“, което завършва през 1978 г. Първи откпиват таланта му на самобитен певец учителките му по музика Диана Чалъкова и Мария Цветкова, което предопределя пътя му към голямата сцена. Съвсем естествено е да бъде включен в музикалната школа в Дома на културата „Енергетик“ и сценичните му изяви са на неговата сцена пред обществеността на Гълъбово. За тази институция през 70-те години той печели златен медал от Събора на народното творчество в Копривщица.

От този момент нататък пътят на Димитър Бонев към професионалното пеене е трасиран. За целта завършва Националното училище за фолклорно изкуство „Филип Кутев“ в Котел със специалност гъдулка и народно пеене.

Запознат с народното песенно изкуство у него се заражда необходимостта да усвои и другите песенни жанрове, на които неговите гласови качества биха паснали. Такава възможност се предоставя на младия певец по време на военната служба, когато е включен в Ансамбъла на строителни войски в София, в който остава да работи и след уволнението, като народен певец.

От 1985 г. учи оперно пеене при солиста на Софийската опера и балет Никола Василев. От този момент нататък започва професионалната му реализация.

Две години е артист-хорист и солист на камерна опера – гр.Благоевград. Участва в операта „Любовен елексир“ на Доницети и в мюзикъла „Напразните усилия на любовта“ на Шекспир.

Две години след това е артист-хорист в Софийската опера, където за него паметно е участието му в операта „Вълшебната флейта“.

През 1989 г. е приет в Националната филхармония „Светослав Обретенов“, където 5 години се запознава с кантатно-ораторните творби на проф.Георги Робев.

Като изграден певец, през 1989 г. се поставя началото му на международните сцени с българската хорова капела:

- в южна Франция гр.Ним, с операта „Кармен“ от Бизе;

- в гр.Лимож с операта „Трубадур“, Дж.Верди

Това са годините, в които Димитър Бонев се потапя в голямото класическо оперно изкуство в съвместна работа със световно известни диригенти, режисьори и солисти.

 Въпреки това, през 2000 г. завършва задочно Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Международните изяви на Димитър Бонев обхващат диапазона на неговата певческа култура:

- пет години е участник в оперния фестивал гр.Брегец – Австрия в спектаклите на „Фиделко“, „Набуко“, „Кармен“;

- две години участва във фестивала на българскат култура в Торонто – Канада като изпълнител на църковно-славянско пеене;

- през 1999 г. със софийската опера и спектакъла „Фоска“ на Карлос Гомес в Бразилия;

- участие в пристижните фестивали в Ливан – Бейрут, Бахрейн, където върху арабски ритми той импровизира мотиви от българския фолклор /за тази изява във вестни „Гълъбовски вести“ имаше специален материал/, в Кайро /Египет/ с „Турандот“ и „Аида“ с участието на оперната прима Гена Димитрова, в Йерусалим /Израел/ с църковна музика и изпълнение на кантатата „Александър Невски“ на Прокофиев.

- в Литва, Латвия и Естония участва в турнето на вокална формация „Аква – Делия“;

- през 2001 г. в Париж на Стад дьо Франс „Аида“ с Гена Димитрова;

- в САЩ – с „Аида“, „Риголето“, „Мадам Бътърфлай“, „Тоска“;

- ежегодни концерти в катедралите на цяла Европа и най-вече във Франция е църковна музика – кантати, оратории, реквиеми;

- през 2016 г. е титуляр в камерния „Йоан Кукузел – Ангелогласния“, с който участва в откриването в София и закриването във Виена на българското европредседателство през 2018 г.

- изяви с вокална формация „Аква – Делия“ на проф.Деляна Мичева, към която Димитър Бонев изпитва респект и уважение;

- участие в мероприятията по посрещането на папа Франциск на площад „Александър Невски“ – София;

- през 2008 г. БНТ кани Димитър Бонев за снимки на неговия биографичен филм „Мозайка по ноти“.

От 1995 г. и до сега Димитър Бонев работи като артист-хорист в смесения хор на Българското национално радио с ежемесечни концерти в зала „България“.

Независимо от ангажиментите Димитър Бонев, Митко Бонев, с любов го наричат гълъбовци, не забравя родното Гълъбово, участва в празниците му, взема участие в журита на фестивала „Янко Петров“ и винаги подчертава, че е започнал творческия си път от този млад тракийски град Гълъбово, че като българин се гордее, че е изпълнител на българските народни песни.

Това го прави уникален гълъбовец, който прославя нашия край по целия свят. Ето защо заслужено би трябвало да му присъдим званието „Почетен гражданин на Гълъбово“, в деня на 50-годишнината от обявяване на Гълъбово за град.

Към безспорните качества на Димитър Бонев като изпълнител на народни песни, на църковни псалми и оперни арии, трябва да отдадем дължимото на човешките му достойнства като човек с добро възпитание, вежлив, учтив и добронамерен към всички хора, които контактуват с него. Безспорна е любовта му към неговите родители и близки, към приятелите и съгражданите си. Той обича Гълъбово и хората му отвърщат със същото!

На големия 50-годишен юбилей на град Гълъбово отново ще се насладим на песните на Митко Бонев, като участник в празничната програма.

Жечка Минкова

На 28-ми август 2004 г. във връзка с честане на 35 години на обявяване на Гълъбово за град по предложение на г-жа Янка Петрова - Председател на Общински съвет - Гълъбово е обсъдено и прието решение на Общински съвет - Гълъбово:

На основание чл. 21, ал. 1, т.22 от ЗМСМА и т.3 /в/, от I. от Общи приложения на правилника за удостояване със званието "Почетен гражданин на град Гълъбово", Общински съвет - Гълъбово, реши:

1. Удостоява със званието "Почетен гражданин на град Гълъбово" първия Кмет на град Гълъбово - г-н Кръстьо Георгиев ( В периода 1961- 1969 г. Председател на ОбНС /Кмет/ е г-н Кръстьо Георгиев. 28 годишен той поема ръководството на селището, което носи името гара Гълъбово, съставна община, включваща селата Разделна Великово, Априлово, Мусачево, Гълъбово и Сладък кладенец. Кръстьо Георгиев е роден през 1933 г. в с. Люляк. По професия е учител, завършва Педагогическо училище в гр. Стара Загора. Работи като младежки ръководител в гр. стара Загора и учител в Гълъбово. От 1970 до 1976 г. е Първи секретар на партията, а от 1976 г. до пенсионирането си през 1994 е заместник-председател и председател на Окръжния кооперативен съюз в Стара Загора. Цялата му трудова биография е свързана с живота на Гълъбово. През времето на неговото управление се изграждат ТЕЦ 1 и Брикетна фабрика. Това е период на битка за инвестиции между Раднево, Гълъбово, Нова Загора и Симеоновград. Г-н Георгиев и неговият екип започват разгънато жилищно строителство - комплекса "Белите гълъби", ЖП гара и Автогара, лятно кино, сградите на ТКЗС и ТПК, новата сграда на пощата. Като учител отделя особенно внимание на образованието и културата - разкрит е механотехникум, построен е ДК "Енергетик", детските градини "Наталия" и "Радост", вторият етаж на II ОУ "Христо Борев" и читалището в с. Мусачево. Въпреки, че е роден в с. Люляк, г-н Кръстьо Георгиев е ръководителятоставил трайна следа в живота на Гълъбово, променяйки облика му и осъществявайки амбицията да превърне гара Гълъбово в град.)

По предложение на г-н Бойко Митев Бойчев - общински съветник при Общински съвет - Гълъбово е обсъдено и прието решение на Общински съвет - Гълъбово:

На основание чл. 21, ал. 1, т.22 от ЗМСМА и  чл. 29, ГЛАВА ЧЕТВЪРТА, Раздел I от Наредба за символиката на община Гълъбово, Общински съвет - Гълъбово, реши:

1. Удостоява със званието "Почетен гражданин на град Гълъбово"

- Еньо Тодоров (Еньо Тодоров е роден на 22.02. 1943 г. в с. Априлово. Той е олимпийски вицешампион от 1968 г. и три пъти първенец на Европа. Завършва основно образование в родното си село с пълно отличие. Бил е лекоатлет, гимнастик и акробат, но в залата на "Берое", като боец попада 16 годишен, вече ученик в Строителния техникум в Стара Загора. В биографията му , като спортист са вписани пет от най- високите отличия - олимпийски сребърен медал през 1966 в Карсруе, Германия, олимпийско сребро през 1968 г. /в Мексико сити, категория 63 кг., свободен стил/, три европейски титли  - през същата година в Скопие, през 1969 г. в София и през 1970 г. в Берлин. Еньо Тодоров тренира 17 сезона на тепиха на "Берое", в "ЦСКА", В "Миньор" - Маджарово, в "Левски- Спартак", а от 1976 г. работи като треньр в "Кремиковци", ЦСУ"Олимпийски надежди", на младежкия ни представителен отбор и националния отбор на Гърция. Като наставник формира борци, като Росен Минчев /световен вицешампион за мъже през 1990 г, европейски шампион за юноши и младежи/ и Йоргос Анастасиадис /европейски вицешампион през 1987 г./. За голямото му човешко сърце говори факта, че със спестените си от времето на успеха пари, помага операцията на първия си треньор.)

На 27-ми август 2009 г. във връзка с честане на 40 години на обявяване на Гълъбово за град по предложение на г-жа Янка Петрова - Председател на Общински съвет - Гълъбово е обсъдено и прието решение на Общински съвет - Гълъбово:

На основание чл. 21, ал. 1, т.22 от ЗМСМА и чл. 29, ГЛАВА ЧЕТВЪРТА, Раздел I от Наредба за символиката на община Гълъбово, Общински съвет - Гълъбово, реши:

1. Удостоява със званието "Почетен гражданин на град Гълъбово"

Гичо Бакалов (Гичо Тенев Бакалов е роден на 06.06.1939 г. в с. Обручище, кв. Розов кладенец. Завършил е история в СУ "Климент Охридски" гр. София. Работил е като учител и директор на Второ основно училище "Христо Ботев" гр Гълъбово, Техникум по енергетика и електротехника "Ген. Владимир Заимов" гр. Гълъбово, секретар на на общинския комитет на ДКМС, заместник-председател /заместник-кмет/ на община Гълъбово, Председател /Кмет/ на община Гълъбово. От 1981 до 1990 г. е първи секретар на общински комитет на БКП гр. Гълъбово, а след това е работил в ТЕЦ "Марица изток 1" и ТЕЦ "Марица изток 2", където се пенсионира)

Пеньо Вълчанов ( Пеньо Вълчанов е роден на 12.03.1930 г. в с. Разделна в т.нар. чифутска махала, в семейство на честни и трудолюбиви хора. Средното си образование (гимназия) завършва в гр. Симеоновград. През 1950 г . с откриването на Институт за прогимназиални учители в гр. Стара Загора е приет за студент. Там придобива педагогически умения за преподавател. Първите му стъпки в професията са като Директор на училището в с. Разделна. През 1963 г. се премества в Гълъбово, където постъпва на работа в Общинския партиен комитет. На 01.09. 1965 г. е назначен за Директор на Първо основно училище "Паисий Хилендарски". По негово време училището, което оглавява е обявено за базово. По- късно преминава на длъжност Инспектор - организатор на образованието в новосформираната община Гълъбово. Отново през 1984 г. е назначен за Директор на Първо основно училище "Паисий Хилендарски". През 1981 г. за своя упорид труд и заслуги в областта на просветата, по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура е удостоен със званието "Заслужил учител на НРБ". През 1990 г. излиза в пенсия.