Езици

147 години безсмъртие на най-великия българин Васил Левски- патрон на училище СУ „Васил Левски“, гр. Гълъбово

20.02.2020 - 11:56

От бесилото към безсмъртието - Неслучайно народът е избрал да почита подвига на Левски в деня на неговата смърт- 19-ти февруари 1873 г. – денят, в който завършва земният път на Васил Иванов Кунчев и започва безсмъртието на Апостола, чиято философия на саможертва пред олтара на Отечеството е събрана в едно единствено изречение: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си“. В периода от 17.02.2020г. до 20.02.2020 г. в СУ „Васил Левски“, гр. Гълъбово, чрез поредица инициативи, учители и ученици   отбелязват 147 години безсмъртие на най-великия българин Васил Левски- патрон на училището.

 „Дните на Левски“ започнаха на 17.02  със състезание за подреждане на пъзел„Образът на Левски“, в което се включиха ученици от начален етап. Щафетните игри „Смели като Апостола“  се проведоха с малките лъвчета от ГЦОУД.Презентация на тема „От бесилото към безсмъртието“ беше фон при провеждането на викторина за живота на Левски.

На 18.02.2020 г. се състояха още четири от плануваните инициативи. По примера на ултрамаратонеца Ради Милев от гр. Казанлък учителите и учениците от СУ „Васил Левски“, гр. Гълъбово направиха 13 000 поклона-по един за всеки ден от живота на Апостола. В състезанието „Лъвски скок“, което се провежда за пръв път в училището, се включиха ученици от всички класове. В знак на признателност учениците от ГЦОУД изписаха с тела името на патрона на училището.

В стола на СУ „Васил Левски“ с тържествена програма ученици и учители преклониха глава пред подвига на Левски. По традиция програмата започна с внасяне знамето на училището, след което зазвуча и училищният химн, изпълнен от вокална група „Лъвчета“.  Директорът на училището – госпожа Нели Кючукова, призова учениците и учителите да продължават с гордост да носят в сърцата си името на най-великия българин-Васил Левски и никога да не забравят думите му, които са актуални и днес. Всеки клас се изяви с песни, танци и стихове, посветени на живота и делото Васил Левски.

Провеждането на „Дни на Левски“ в СУ „Васил Левски“, гр. Гълъбово е вече традиция. Патронът на училището няма да бъде забравен никога. Той ще остане завинаги непрeсъхващата сълза в очите ни, вървящ по риза през февруарския студ, за да увисне в небето край София и да превърне бесилото в камбана, която не престава да бие вече 147 г. и да прави България безсмъртна.